Verdedigingswerk de Oostbeer is belangrijk voor de identiteit van de havenstad Vlissingen, bouwbedrijf Joziasse gaat het monument aan de Groene Boulevard van Vlissingen restaureren. De Oostbeer is een Napoleontisch vestingwerk dat er toe diende het water in de vestinggracht rond de stad te scheiden van het zeewater en zo te voorkomen dat de vestinggracht bij laag water leeg liep.
De Oostbeer is, samen met de Kazematten, het enige echt tastbare stukje vestingwerk in Vlissingen uit de Franse tijd.. Na het Engelse bombardement in 1809, waarbij de stad zwaar getroffen werd, liet Napoleon de vesting Vlissingen ingrijpend moderniseren en uitbreiden. Vlissingen werd aan landzijde voorzien van een nieuwe gracht en rondom de stad werden forten aangelegd. In 1810 werd aan de oostelijke zijde van de stad een stenen beer gebouwd die later de Oostbeer is gaan heten.
Bouwbedrijf Joziasse is vanaf begin april gestart met het restauratiewerk in combinatie met metsel- en voegleerlingen van het RestauratieOpleidingsCentrum, hun deelname geldt als een leerproject. De Oostbeer is ontgraven en de wanden gedeeltelijke schoongemaakt waarbij de zoutaanslag (lees zoutpegels) gehandhaafd blijven. Vanaf half mei is er gestart met het opmetselen van de wanden en het realiseren van de in- en uitgang voor de stadsgidsen, daarnaast is aan de straatzijde sloopwerk uitgevoerd op de Beer zelf. Zo zijn alle stenen per stuk geklopt om te controleren of deze los zitten of niet, alle losse stenen zijn verwijderd en worden stuk voor stuk opnieuw ingeboet met projectspecifieke onderzochte metselmortel.
Vanaf heden, begin augustus, is de Oostbeer toegankelijk voor het publiek in combinatie met de stadswandeling door Vlissingen. Dit militaire monument is een belangrijke toevoeging aan het rijtje van Gevangentoren, Keizersbolwerk, Kazematten, Oranjebolwerk en de observatiebunker te Vlissingen.